Obsah
Káva patrí k najrozšírenejším a najobľúbenejším nápojom po celom svete a pripravuje sa na desiatky spôsobov. Základ tvorí zrnková káva, z ktorej sa procesom vyrába instantná káva (rozpustná). Nepražená zelená káva má úplne odlišnú chuť, zatiaľ čo cibetková káva patrí k tým najdrahším kávam na svete. Dobrá káva je do veľkej miery závislá na chutiach každého jedinca a jej správnej príprave, aj napriek tomu sa však dá najkvalitnejšia káva od menej kvalitných spoznať podľa určitých kritérií.
V tomto prieskume vám prinášame podrobný prehľad najlepších káv na trhu vybraných na základe kombinácie kľúčových faktorov. Pri hodnotení sme vychádzali nielen z vlastných skúseností a degustácií, ale aj z výsledkov zahraničných testov a analýzy overených recenzií zákazníkov. Medzi hlavné hodnotené faktory patrila kvalita chuti, čerstvosť zŕn, pôvod kávy, spôsob praženia a pomer ceny a kvality.
TOP 3 kávy, ktoré odporúčame:
Lavazza Qualitá Oro – Kvalitná zrnková káva s ocenením Produkt roku kombinuje šesť odrôd kávy arabika zo Strednej a Južnej Ameriky. Je stredne pražená a má intenzívnu chuť aj arómu. Vhodná je pre prípravu všetkých druhov káv, ktorým dodá ovocné tóny kvetín. Illy Espresso Classico – Stredne pražená mletá káva je ideálna na espresso, cappuccino i latte macchiato. Má typickú vyváženú a silnú chuť s arómou kvetov, čokolády i karamelu. Dodávaná je v praktickej plechovej dóze, ktorá udrží dobre arómu. Gourmet Káva Kuba Lavado – Zrnková káva 100% Arabiky odrody Bourbon má stupeň praženia City+ a samotná zrná pochádzajú z Kuby. Má nezameniteľnú jemnú a sladkú chuť s nulovou aciditou, ktorú dopĺňajú tóny horkej čokolády, karamelu a orechov.Najlepšia zrnková káva
Poradie | Vzhľad | Produkt | Hodnotenie | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Lavazza Qualitá Oro | ⭐ 97 % | ||
TOP 2 | DeLonghi Kimbo Espresso Classic | ⭐ 94 % | ||
TOP 3 | Pellini Top Arabika | ⭐ 92 % | ||
TOP 4 | Vergnano Espresso Bar | ⭐ 87 % | ||
TOP 5 | Lucaffé Mr. Exclusive | ⭐ 84 % |
Najlepšia mletá káva
Poradie | Vzhľad | Produkt | Hodnotenie | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Lavazza Dek | ⭐ 87 % | ||
TOP 2 | Illy Espresso Classico | ⭐ 91 % | ||
TOP 3 | Dallmayr Prodomo | ⭐ 83 % |
Najlepšia pražená káva
Poradie | Vzhľad | Produkt | Hodnotenie | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Beansmiths Brazil Diamond | ⭐ 96 % | ||
TOP 2 | Gourmet Káva Kuba Lavado | ⭐ 93 % | ||
TOP 3 | Zlaté Zrnko Káva Emílie | ⭐ 91 % |
Najlepšia instantná káva
Poradie | Vzhľad | Produkt | Hodnotenie | Aktuálna cena |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Davidoff Espresso 57 instant | ⭐ 85 % | ||
TOP 2 | Cafédirect BIO | ⭐ 76 % |
Je najlepšia zrnková káva do kávovaru?
Najlepšie kávy z kávovaru docielite práve so zrnkovou kávou. Automatické kávovary majú zabudovaný mlynček, vďaka ktorému je každá káva pripravená z čerstvo namletej zrnkovej kávy. S použitím pákového kávovaru je nutné kávu najprv namlieť v externom mlynčeku. Káva do kávovarov musí byť čerstvá a mala by byť upražená intenzívnejšie. Vyniknú príjemne horké tóny, chuť je bohatá a výrazná. Použiť možno espresso zmes či jednodruhovú kávu.
Aký je rebríček najkvalitnejšie kávy?
Výber kvalitných káv sme zahrnuli do nášho článku, ktorý sumarizuje najlepších svetových výrobcov káv aj rôzne druhy. Najkvalitnejšia bežne dostupná káva je odrody Arabica, ktorá sa pestuje ekologicky na kontrolovaných plantážach a u ktorej je starostlivo kontrolovaný celý proces spracovania. Medzi výnimočné a súčasne najdrahšie kávy na svete patrí cibetková káva Kopi Luwak, alebo slonia káva.
Aká je najkvalitnejšia káva na Slovensku?
V dnešnej dobe sa dováža celkom bežne aj na slovenský trh tá najkvalitnejšia káva, ktorá na svete existuje. Určiť jednu značku alebo jeden typ/druh nie je možné kvôli rozdielnym chutiam každého jedinca. Najlepšia káva je však čerstvo pražená, ideálne ak je pražená až na Slovensku. Jej kvalitu významne ovplyvňuje aj proces pred pražením, na ktorý dohliada renomované organizácie uvedené v článku.
Aké sú najlepšie značky kávy?
Medzi najobľúbenejšie značky a výrobcov káv patrí Lavazza, Segafredo, Lucaffé, Mövenpick, Illy, Dallmayr alebo Davidoff. Nenároční spotrebitelia oceňujú tiež Lidl kávu, ktorá sa predáva pod ich privátnymi značkami a má dobrý pomer cena/výkon. Spravidla veľmi kvalitnú kávu má lokálna pražiareň kávy, ktorých je len na našom území niekoľko.
Aká je najlepšia mletá káva na turka?
Vyberajte kvalitnú výberovú kávu s garanciou dobrej chuti a arómy. Sledujte čerstvosť, nemala by byť pražená pred viac ako 3 mesiacmi. Mala by byť svetlo alebo stredne upražená a zomletá najemno, zalieva sa horúcou vodou s teplotou 92 až 95 °C. Kávová usadenina by sa mala po 4 minútach lúhovania scediť, aby nedráždila žalúdok a pečeň.
Arabica vs Robusta a zmesi
Káva je získavaná z dvoch rôznych odrôd kávovníka, pričom medzi oboma odrodami sú značné rozdiely. Arabica má príjemnú arómu s jemne kyslou chuťou, Robusta obsahuje viac kofeínu a je horšia. Obľúbené sú aj zmesi oboch odrôd.
Arabica
Je najobľúbenejším druhom kávy pochádzajúce z kávovníka arabského a tvoriaci 70% svetovej produkcie kávy. Pestuje sa predovšetkým v Južnej a Strednej Amerike a v oblastiach severovýchodnej Afriky vo vyšších nadmorských výškach. Jej pestovanie je náročné, rastlina nie je odolná proti škodcom.
Zrelé plody z kríkov odpadávajú a ľahko dochádza k znehodnoteniu. Arabika je delená na ďalší odrody, ktorých je viac ako 80. Medzi najznámejšie patria odrody Typica, Bourbon, Catuai, Caturra, Maragogype, Mundo Novo či Catimor. Natrafíte buď na zmesi Arabiky alebo na jednodruhovou kávu, to však skôr v špecializovaných obchodoch. Náročnosť pestovania sa odráža vo vyššej obstarávacej cene.
- Má intenzívnu, jemne kyslú chuť a príjemnú arómu, vďaka vyššiemu obsahu cukru, tukov a vitamínov.
- Je možné vyberať z pestrej ponuky chutí a aróm, pripomínajúce bylinky, čokoládu, ovocie, korenia alebo kvety.
- Obsahuje dvakrát až trikrát menej kofeínu než Robusta (1,2 až 1,5%).
- Pestuje sa v nadmorskej výške 600-2200 metrov.
- Kávovník arabský plodia až po piatich rokoch.
- Káva je zbieraná ručne z dôvodu opadávanie bobúľ z kríkov.
- Zrnko je pretiahnuté a plochejšie, ryha je zakrivená.
- Jej najväčším producentom je Brazília, na druhom mieste je Kolumbia.
Robusta
Jej pestovanie je menej náročné, preto je lacnejšia ako Arabica. Kávovník robusta (robustný) je odolnejší voči škodcom a plesniam a nie je náročný ani na nadmorskú výšku. Viac mu však vyhovuje vlhké a teplé podnebie v nížinách. Kávové zrná z neho samovoľne neopadávajú, preto je pre zber možné použitie strojov. Robusta je vhodná do zmesí, najčastejšie na prípravu silného espressa.
- Je známa pre svoju horkú a výraznú chuť.
- Má vysoký obsah kofeínu, 2x až 3x vyššie ako Arabica (2,2 až 2,7%).
- Pestuje sa v nadmorskej výške 0-800 metrov vo vlhkejšom a teplejšom podnebie.
- Kávovník statný plodí už po 2-3 rokoch.
- Zber je možný aj za pomoci strojov.
- Zrnko je menšie a guľatejší, ryha je rovná.
- Najviac sa pestuje vo Vietname.
Zmesi
Zmiešaním Arabiky a Robusty vzniká vyvážená chuť oboch odrôd. Najčastejšie má väčší podiel v zmesi Arabika, Robusta je obsiahnutá z 10 až 40%. Robusta káve dodáva pevnú creme a intenzitu, čo je dôležité predovšetkým u káv pripravovaných s mliekom (cappuccino, caffe latté). Stretnete sa tiež sa zmesami niekoľkých odrôd arabiky, čím často docieli dokonalé vyváženosti.
Špeciálna káva
Arabica a robusta sa ďalej rôzne upravujú, čím vznikajú špeciálne kávy. Pomerne nevšedná je potom cibetková káva alebo slonia káva.
Káva bez kofeínu
Bezkofeínová káva sa vyrába z odrôd Arabica aj Robusta, pričom výrobcovia z kávy odstráni kofeín rôznymi procesmi. Je vhodná pre osoby, ktoré kofeín z určitého dôvodu nesmie konzumovať. Dekofeinizácia sa vykonáva u zelených zŕn pred pražením. Podľa európskej legislatívy nesmie zrnková bezkofeínová káva obsahovať viac ako 0,1 % kofeínu a maximálne 0,3 % pri káve instantné.
- Chemický proces odstránenia kofeínu – Lacnejší spôsob. Môže ovplyvniť výslednú chuť kávy kvôli chemikáliám, ktoré v nej zostanú. Existujú tri metódy, pomocou Etyl acetátu, oxidu uhličitého alebo s použitím metylénchloridu.
- Švajčiarsky vodný proces – Zo zŕn dlhodobo máčaných vo vode sa uvoľňuje kofeín. Voda sa prefiltruje cez uhlík, ktorý vstrebáva kofeín, ale často bohužiaľ aj arómu.
Zelená káva
Jedná sa o nepražené kávové zrná. Chuť sa zďaleka nepodobá praženej káve, ale skôr zelenému čaju, orieškom, maku alebo cereáliám. Zelené zrná sú tvrdá, a preto sa zvyčajne predávajú zomletá. Jedná sa o zdravší variantu kávy a pije sa pri chudnutí, pretože má dobrý vplyv na metabolizmus a zabraňuje vstrebávaniu cukrov. Môže pôsobiť ako prevencia proti srdcovým chorobám alebo cukrovke. Nedáva sa do kávovaru, ale lúhuje sa v horúcej vode ako čaj. Rovnako ako pražená káva obsahuje kofeín, ktorý má povzbudzujúce účinky.
Výberová káva
Výberová káva by mala byť najlepšia zrnková káva do kávovaru, ktorú si môžete bežne zaobstarať. Objektívne žiadne parametre spĺňať nemusí, musí však mať minimálne 80 bodov na 100 bodovej škále subjektívneho hodnotenia, ktoré je najčastejšie Cup of Excellence a v slovenčine sa mu hovorí “cupingové skóre”.
Výberová káva by mala mať dohľadateľné informácie o krajine i regióne, kde boli zrná vypestované, o odrode, metóde spracovania, dátumu zberu aj dátumu praženie a ďalšie informácie. Výberová káva je drahá káva, ak sa teda dostanete k podozrivo lacné zrnkové výberové káve, zvýšte svoju pozornosť a zisťujte si ďalšie informácie. Častým nešvárom býva dlhá doba od praženia, ktorá prirodzene znižuje kvalitu kávy.
Cibetková káva
Ide o vzácnu kávu, ktorej základ tvorí trus cibetky palmové nazývané aj ako ovíjač skrvnitý. Pochádza z Filipín, dnes však žije takmer v celej Ázii, v Afrike aj v južnej Európe. Je mäsožravcov, napriek tomu si rada pochutí na kávových boboch, zje z nich sladkú šupku a zrná prehltne bez porušenia. Vyberá si len zrelé bobule.
V žalúdku cibetky neporušená kávové zrná fermentujú spolu s ďalšími snědenými potravinami, čo finálnemu produktu dodáva originálnu chuť a vôňu. Po zozbieraní trusu sa zrná dôkladne umyjú, vysuší a upražia ako klasická káva. Zrná kvasená v žalúdku cibetky sú po praženie olejnatějšie. Ľudia často popisujú chuť podobnú horkej čokoláde, karamelu či slivkám. Cibetková káva je označovaná indonézskym názvom “Kopi Luwak”, má vysokú obstarávaciu cenu a narazíte na ňu zriedka.
Slonia káva
Nazýva sa ako Black Ivory Coffee. Princíp je rovnaký ako u cibetkové kávy, líšia sa iba spôsobom trávenia zŕn, pretože je slon na rozdiel od cibetky bylinožravec. Čerstvá káva je po vymytí, usušení a upražení veľmi jemná s tónmi muškátu a čokolády. Obstarávacia cena je veľmi vysoká, približne 2000 € za kilogram. Stretnete sa s ňou napríklad v luxusných ázijských hoteloch.
Vlastnosti
Za dokonalosťou vášho šálku kávy stojí niekoľko zásadných vlastností.
Obsiahnuté látky a účinky na zdravie
Káva obsahuje množstvo prospešných látok. Najvýznamnejšou látkou je alkaloid kofeín s povzbudzujúcimi účinkami. Ďalej obsahuje ďalších 200 rôznych látok, napríklad sacharidy, bielkoviny či veľa minerálnych látok, vrátane draslíka, železa, fosforu, horčíka alebo vápnika. V káve nájdeme tiež kyseliny, polyfenoly či vitamíny.
- Zlepšuje výkon mozgu – Kofeín je najvyužívanejšie nootropikum a pôsobí proti únave, jedná sa o tolerovanou návykovú látku. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje okolo 300 mg denne, čo je asi 4 až 6 šálkov kávy. Pri príprave kávy sa začne uvoľňovať až po cca 11 sekundách, najmenej je ho teda v ristrettu a v espresse, aj keď sú tieto kávy chuťovo výraznejšie. Naopak najviac kofeínu je v káve pripravovanej vo french presse, kde sa namletá zrna lúhujú niekoľko minút.
- Pôsobí proti astme – Zaslúžia sa o to aromatické výpary z kávy.
- Zlepšuje výkon u vytrvalostného typu športu – Piť sa má však iba malé množstvo, ktoré nedehydratuje telo.
- Podporuje trávenie – Vďaka zvyšovanie vylučovanie žalúdočnej kyseliny.
- Chráni telo pred šírením voľných radikálov – Zaisťujú to obsiahnuté antioxidanty.
- Priaznivo pôsobí pri Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe.
Aj keď je káva skôr zdraviu prospešná, môže pri dlhodobej konzumácii väčšieho množstva spôsobovať nervozitu, nespavosť, podráždenosť, nepravidelnú srdcovú činnosť, psychomotorický nepokoj a ďalšie. Každé telo reaguje na pitie kávy inak.
Káva v tehotenstve
Mnohí si myslia, že sa káva pri dojčení alebo v tehotenstve nesmie piť vôbec. Jeden až dva šálky denne bábätku však neškodí. Je ale potrebné strážiť prísun kofeínu, ktorý by mohol vo veľké množstvo v začiatku tehotenstva spôsobiť aj potrat. Maximálny denný prísun kofeínu by mal byť 150-200 mg a lepšie je ho rozdeliť do dvoch šálkov. Veľa mamičiek radšej nakoniec volí kávu bez kofeínu.
Kvalita
Najlepšia zrnková káva je všeobecne z prvého sezónneho zberu, kedy má nižší obsah kofeínu. Farmári ju môžu nazývať aj ako výberovú kávu. Takáto káva by mala vždy uvádzať jasný pôvod vrátane oblasti, mala by byť čerstvá, správne upražená, dostatočne udržiavaná a mala by prejsť testom kvality.
Takýto test zrnkovej kávy je hodnotený podľa vône a chuti (cuppingové skóre), pričom výberová káva by mala v teste mať minimálne 80 bodov. Ďalej by sa mali na jej obale uvádzať informácie o úrode, o farmári, o konkrétnej odrode kávy a nevyhnutnosťou je tiež dátum praženia. Káva je dnes oceňovaná tiež mnohými rôznymi certifikáciami.
- UTZ, Bird friendly – Značí udržateľné poľnohospodárstvo šetrné k životnému prostrediu.
- Fair Trade – Zameriava sa na spravodlivé platobné podmienky pre pracovníkov na farmách.
- Direct Trade – Označuje sa tak káva, ktorú kupuje pražiareň priamo od farmára.
- Rainforest Alliance – Dohliada na udeľovanie certifikáciou farmám produkujúce tropické plodiny.
- The Italian Coffee Academy – Certifikát udelený talianskou akadémiou preverujúca akosť kávy.
- SCA CR (Specialty coffee association Costa Rica) – Zameriava sa na výberovú kávu a hodnotia jej vlastnosti.
Chuť
Z každého druhu kávy je cítiť niečo iné ako po čuchu, tak chutí, aj keď nie je káva chemicky dochucovaná. Je to dané odrodou, krajinou pôvodu, nadmorskou výškou, zložením pôdy i spôsobom praženia. Rôzne kávy z jednej krajiny pôvodu majú proti podobnú chuť. Niektorí výrobcovia chuť a vôňu popisujú na obale.
- Čokoláda – Jej tóny má často káva z Latinskej Ameriky.
- Karamel – Jeho nádych nájdete v káve z Peru alebo iných juhoamerických kávach.
- Oriešky – Často ich môžete cítiť z kvalitnej kávy zo Strednej alebo Južnej Ameriky.
- Kvety – Spolu s citrusy sú špecifické pre kávu z Etiópie.
- Korenie – Je špecifické pre ázijské kávy.
- Ovocie – Je cítiť z káv z afrického kontinentu, Indonézie alebo z Južnej Ameriky.
- Drevo – Pocítite ho napríklad z kubánskej kávy spolu s tabakom.
Čerstvosť
Zistiť dobu od praženia až po nákup sáčku nie je jednoduché predovšetkým u lacnejších káv. Zisťovať by ste ju mali u zrnkovej kávy, ktorú pred prípravou sami nameliete, pričom by ste sa mali vyhnúť kávovým zrnám s dátumom praženia pred viac ako 3 mesiacmi. Čerstvá káva je tak najlepšia z nejakej miestnej pražiarne kávy. Kvalitná zrnková káva si udržuje dlhšie arómu i chuť, mletá káva je stráca veľmi rýchlo. Pokiaľ nie je na obale uvedený dátum praženia, nájdete aspoň minimálne dátum spotreby. Staršie zrná nevonia výrazne, sú mastná, po príprave nepení a idú zle namlieť.
Balenie
Veľkú úlohu v čerstvosti hrá správny obal, mal by byť vzduchotesný s jednocestným ventilom. Z kávy odvádza oxid uhličitý, ale nepúšťa do obalu vzduch. Zipsové zatváranie zvyšuje vzduchotesnosť a navyše je praktické, v kvalitnom obale káva nestráca arómu a neprijíma vlhkosť či okolité pachy.
Krajina pôvodu
Na obale kvalitnej kávy by ste mali nájsť krajinu, kde bola káva pestovaná. Viac ako 60 krajín má na pestovanie kávy dobré podmienky, pričom najväčšími producentmi sú Brazília, Vietnam a Indonézia, ktorí pestujú viac ako polovicu celosvetovej produkcie kávy. Ďalšími významnými vývozcami kávy sú Kolumbia, India, Peru, Etiópia, Mexiko, Guatemala či Honduras.
Cena
Cena kávy nemusí vždy vypovedať nič o jej kvalite. Zaobstarať je možné 100% Arabicu do 4 €, inú za 20 €. Cenu ovplyvňuje nielen spôsob zberu, ale aj certifikácia či spôsob praženia. Všímajte si tiež veľkosti balenia, ktoré sa predáva s gramážou 100 g až 1,5 kg. Kvalitná káva sa zvyčajne predáva v menších baleniach, aby si uchovala čerstvosť, zatiaľ čo menej kvalitnej kávy zoženiete vo veľkom výhodnom sáčku.
- Cena do 12 € – Spadajú do nej kávy v supermarketoch. Najnižšie ceny má jednodruhová Robusta, o niečo drahšie je zmes 50 % Robusty a 50 % Arabiky. Za 12 € zaobstaráte skôr 100% Arabicu, ktorá často nie je prémiovej kvality.
- 12 € – 40 € – Za vyššiu cenu sa dá zaobstarať kvalitná 100% Arabica, zelená káva, 250 g výberovej kávy z malých pražiarní či kvalitná káva bez kofeínu. Za túto cenu samozrejme nakúpite aj veľké balenie kávy nižšej kvality.
- Cena nad 40 € – Za cenu v rádoch tisícov možno kúpiť Arabicu prémiovej kvality s niekoľkými certifikáty, kedy je dôkladne kontrolované každé zrno. V rádu stoviek Eur sa predáva cibetková káva vo väčšom balení a jednoznačne najdrahší je slonia káva, ktorá stojí až 2000 € za 1 Kg.
Stupeň praženia
Pražiarne kávy ponúkajú kávu s rôznymi stupňami praženia. Odvíja sa od doby praženia a teploty v pražičce. Každý stupeň určuje inú farbu a odráža sa aj v chuti a vôni kávy. Praženie sa rozdeľuje do troch základných stupňov, pričom niektoré pražiarne používajú svoje vlastné označenie. Zmesi sa obvykle pražia intenzívnejšie ako jednodruhové kávy.
- Svetlý stupeň – Praží sa najkratšiu dobu, po ktorú sa cukry sa v káve nestíhajú rozpustiť. Je vhodná na prípravu kávy vo french presse, aeropressu či v moka kanvičke. Svetlo pražená káva vyniká ovocnou vôňou a kyslejšie chuťou.
- Stredný stupeň – Cukry v zrnách začnú vďaka dlhšiemu praženie karamelizovať. Chuť je preto obohatená a vyniknú aj špeciálne znaky jednotlivých odrôd. Používa sa do prekvapkávače na kávu
- Intenzívny stupeň – Tmavo upražená káva zostala v pražičce dlhšiu dobu. Chuť je vďaka tomu bohatá, výrazná a plná. Neprehliadnete príjemne horké tóny karamelu, orieškov alebo čokolády. Je to ideálna káva do automatického kávovaru či pákového, ale tiež do moka kanvičky.
Hrubosť namletia
Pre každý spôsob prípravy je vhodná iná hrubosť kávy.
- Veľmi jemné namletie – Používa sa na prípravu kávy v džezve.
- Jemné mletie – Mele sa tak zrnková káva na espresso alebo na tureckú kávu.
- Stredne hrubé namletie – Možno použiť pre kávu pripravovanú v moka kanvičke.
- Hrubé namletie – Používa sa do překapávacího kávovaru alebo dripperu.
- Veľmi hrubé mletie – Je vhodné pre použitie do french pressu.